di 2 jul 2024

Alles over verdejo

Manon SerreliWijnspecialist bij Bidfood

De Spaanse pracht en een echte vechtersbaas: de verdejo. Door zijn unieke vermogen om te overleven op het dorre landschap vol keien en kalksteen in de eindeloze hitte van de Spaanse zon is dit druivenras met recht een echte overlever te noemen. Gelukkig geven deze barre omstandigheden ‘m nou juist zijn unieke en karakteristieke smaak mee. Alles weten over de herkomst, smaak en met welke gerechten je deze krachtige groene druif combineert? Lees dan snel verder.

Herkomst

De verdejo dankt zijn naam aan het Spaanse woord ‘verde’ wat ‘groen’ betekent. Deze groene druiven groeien de afgelopen jaren enorm aan populariteit, nadat ze lang in de schaduw stonden van de chardonnay en sauvignon blanc. Hoewel de druif onlosmakelijk verbonden is met Spanje, kent hij zijn oorsprong in Noord-Afrika. In de 11e eeuw vond hij zijn weg naar Spanje waar hij voornamelijk voor sherry gebruikt werd. Heel populair was hij niet door de schommelende kwaliteit, totdat het bekende wijnhuis Marques de Riscal in Rueda in de jaren ’70 de juiste techniek vond en de kenmerkende frisse, fruitige smaak van nu geboren werd. Goed voorbeeld doet volgen en de verdejo werd alsmaar populairder. Rueda, de historische wijnstreek ten noordwesten van Madrid, is nog steeds de plek waar vrijwel alle verdejo-druiven groeien op een paar wijngaarden in de Verenigde Staten na.

Smaakprofiel

Verdejo-wijnen staan bekend om hun frisheid. Deze krijgen ze mede doordat de druiven vaak ’s nachts geoogst worden. De verdejo is namelijk gevoelig voor oxidatie. Door ’s nachts te oogsten en de druiven direct in metalen vaten te verwerken blijft de frisheid behouden. Maar er zijn ook verdejo wijnen die een rijping op eikenhouten vaten krijgen. Deze twee stijlen in productie zijn dan ook hetgeen wat de smaak bepaalt.

Rijping op metalen vaten

Dit is de meest voorkomende stijl en zorgt voor een wijn die jong gedronken moet worden. Smaken die naar voren komen zijn perzik, meloen, citrusvruchten en witte bloesem met aroma’s van kruiden en venkel. Verdejo staat erom bekend enorm zacht te zijn maar toch een stevige smaak en licht bittere afdronk te hebben. Dit maakt ‘m zo uniek.

Rijping op eikenhouten vaten

Deze stijl komt niet vaak voor omdat de verdejo-druiven zo gevoelig zijn voor oxidatie (en dus te veel gisting). Mocht je er wel één in handen krijgen, geniet dan van de volle smaak van noten en honing. Een compleet ander soort verdejo!

Wijn en spijs

Zoals alle witte wijnen smaakt een verdejo over het algemeen goed bij gevogelte, vis en schaal- en schelpdieren. Maar specifiek past deze druivensoort goed bij gerechten met een zuurtje, denk aan vis met limoen of natuurlijk paella met citroen. Met zomerse gerechten en smaken zit je bij een verdejo sowieso goed. Een verdejo is namelijk een echte zomerwijn die goed past bij bijvoorbeeld salades en lichte maaltijden maar ook als aperitief op een zonnig terras. Let op met hele pittige gerechten, hierbij kan de verdejo te veel naar de achtergrond gedrukt worden. Heb je zo’n zeldzame houtgerijpte verdejo weten te vinden? Combineer ‘m dan bijvoorbeeld met een salade met geitenkaas en honing, geroosterde groenten of romige gerechten. Serveer een verdejo lekker fris op een temperatuur tussen de 8 en 10 graden.

  • Ook interessant voor jou