do 11 jul 2024

Alles over merlot

Manon SerreliWijnspecialist bij Bidfood

Van toegankelijke huiswijn tot de meest exclusieve grand cru klassieker: de merlot kan ’t allemaal. Waarschijnlijk is dit druivenras daarom de meest aangeplante druif van heel Frankrijk. Je kan de merlot proeven op zichzelf, maar ook vaak in een mix met grote broer cabernet sauvignon, die samen aan de basis staan van de Bordeaux-wijnen. Meer weten over de herkomst, smaken en beste spijscombinaties? Lees dan snel verder.

Herkomst

Wie Bordeaux zegt, zegt merlot. Het is dan ook de meest aangeplante druif van dit bekende Franse wijngebied. De druif dankt zijn naam aan het Franse woord ‘merle’ wat ‘merel’ betekent en waarschijnlijk refereert naar de donkere kleur van de vogel óf het feit dat ze graag een merlot-druif als snackje meepikken. Al eeuwen lang groeien de merlot-druiven (voornamelijk) aan de rechteroever van de Gironde-rivier die de Bordeaux in twee delen opsplitst. Merlot-druiven houden van natte voeten en gedijen dus goed in de vochtige kleigronden van het Saint-Émilion gebied. Aan de linkeroever groeit grote broer cabernet sauvignon ‘t best. Door de nabijheid én complementaire eigenschappen werken deze broers al sinds jaar en dag samen en vind je ze vaak in combinatie met elkaar. De vroegere rijping van de merlot en zijn zachtheid en body gaan perfect samen met de langere rijping van de cabernet en zijn frisheid en structuur. Ondanks dat de merlot een echte Bordeaux-druif is, vind je ‘m tegenwoordig ook ruimschoots hierbuiten en is het zelfs de 3e meest aangeplante druif ter wereld. In het Franse Languedoc en het Italiaanse Toscane is de merlot ook enorm populair. Maar ook ‘Nieuwe Wereld’ landen als de Verenigde Staten, Australië, Chili en Argentinië weten er wel raad mee.

Smaakprofiel

Merlot staat bekend als een zachte, soepele rode wijn die meestal gerijpt wordt op eiken – perfect voor zelfs de meest beginnende wijndrinker. In vergelijking met zijn broertje cabernet sauvignon heeft de merlot minder tannine waardoor hij wat toegankelijker is. In de meeste merlot-wijnen proef je goed de smaken van rode vruchten zoals kersen, bessen en pruimen. De exacte smaken hangen echter af van waar de merlot groeit.

Koelere klimaten (Frankrijk, Italië, Chili): merlot is bij uitstek een druif die goed gedijt in koelere klimaten. De klassieke merlot uit deze regio’s heeft naast rood fruit ook aardse smaken zoals tabak, leer en paddenstoelen. Deze wijnen hebben veel body, een donkere paarse kleur en pittige smaak met medium zuren.

Warmere klimaten (Californië, Australië, Argentinië): merlots uit warmere klimaten hebben een sterkere focus op fruit en nog zachtere tannines. Deze wijnen zijn zijdezacht met aroma’s van kersen, chocola en vanille met over het algemeen een zwoelere en romigere textuur.

Wijn en spijs

Doordat de merlot ten opzichte van andere rode wijnen heel gematigd is in smaak en textuur past hij bij vele gerechten. Experimenteer erop los, dus! Een simpele merlot past bijvoorbeeld goed bij simpele gerechten als kip, pizza of pasta met tomatensaus. Een klassieke merlot uit koelere klimaten past door de aardse noten goed bij geroosterd vlees, gestoofd rundvlees of geroosterde groenten. De fruitige ‘Nieuwe Wereld’ wijnen passen dan weer goed bij geroosterde lamsrack, kalfsvlees, ossenhaas met rode wijnsaus of romige kazen. Vermijd de combinatie met hele lichte gerechten zoals salades, witvis, schelpdieren en lichte groenten maar ook juist extreem sterke smaken zoals blauwe kaas die de merlot kunnen overweldigen. Voor de beste smaakbeleving serveer je een merlot op een temperatuur rond de 17 à 18 graden en laat je ‘m even 20 minuten ‘ademen’ voordat je ‘m inschenkt.

De wijnen van Bidfood

Of het nu gaat om een exclusieve wijn in kleine oplage, of een betaalbare huiswijn die verrassend lekker uit de hoek komt. Bidfood heeft voor elk type restaurant de lekkerste wijnen in huis.

Ontdek het wijnassortiment van Bidfood
  • Ook interessant voor jou