ma 8 jul 2024

Alles over chardonnay

Manon SerreliWijnspecialist bij Bidfood

Het lievelingetje van menig wijnkenner, -liefhebber én -maker: de chardonnay-druif! Een veelzijdige druif voor wijnen die variëren van boterzacht en vol tot fris en fruitig. En voor de maker een favoriet omdat deze druif, die van origine uit de Franse Bourgogne komt, niet snel ziek wordt en vrijwel overal ter wereld kan groeien. Het is een druivenras die van zichzelf geen kenmerkende smaak heeft maar haar aroma’s bijna volledig uit het klimaat, de bodem en rijping krijgt. Dit maakt het een van de meest populaire druivensoorten ter wereld met een uitgebreid aanbod en smaakprofiel. Meer weten over de chardonnay-druif? Lees dan snel verder.

Herkomst

Hoewel de chardonnay het overal ter wereld goed doet, is er maar één plek zoals thuis: de Franse Bourgogne. In dit bekende wijngebied gedijt deze druif nog steeds het allerbest. Zo maken ze in het noordelijke deel van de Bourgogne de populaire chablis. Maar ook de crémants uit deze regio worden vaak van chardonnay-druiven gemaakt. In andere regio’s van Frankrijk is de druif ook te vinden. Zo is de blanc de blancs champagne, uit de gelijknamige Champagne regio, ook 100% van chardonnay gemaakt. Het ras is heel makkelijk (en snel) te groeien waardoor hij over de hele wereld te vinden is. Je vindt goede chardonnay-wijnen ook in Italië, Moldavië en Spanje maar met name in de ‘Nieuwe Wereld’ landen zoals de Verenigde Staten, Australië, Chili en Zuid-Afrika.

Smaakprofiel

Zoals eerder benoemd is de chardonnay-druif bij uitstek een ras waarin je het gebied proeft. Ondanks dat de druif overal een zacht karakter heeft, smaakt hij nergens echt hetzelfde. Qua smaakprofiel kun je daarom het best naar de regio kijken:

  • Regio’s met relatief koelere klimaten zoals Chablis, Champagne, Duitsland, Noord-Italië, Canada en Nieuw-Zeeland: de wijnen hebben hier een fris en fruitig karakter, lichte smaak, hogere zuurgraad en elegante aroma’s van citrus en groene appel.

  • Regio’s met een warmer klimaat zoals Spanje, Zuid-Italië, Californië, Zuid-Afrika en het zuiden van Australië: de wijnen zijn hier voller, rijker, minder zuur en hebben tropische aroma’s van perzik, papaja, mango en ananas.

Wat ook een enorme impact heeft op de smaak van een chardonnay-wijn is de rijping:

  • Houtgerijpt: wijn die op eikenhouten vaten gerijpt is krijgt rijke, warme en volle smaken van vanille, butterscotch en karamel met een boterzachte textuur en donkergele kleur.

  • RVS gerijpt: wijn die in stalen tanks is gerijpt is frisser en zuurder maar blijft altijd relatief zacht ten opzichte van bijvoorbeeld een sauvignon blanc. De aroma’s variëren van groene appel (jonge wijn) tot vijgen (rijpere wijn) en de kleur is lichtgeel.

Wijn en spijs

Zo veelzijdig als de smaken van de chardonnay, zo veelzijdig de gerechten waarbij deze wijnen passen. Het is dus volledig afhankelijk van waar de wijn vandaan komt. Over het algemeen geldt dat chardonnay-wijnen, net als de meeste witte wijnen, goed passen bij vis en schaal- en schelpdieren. Een lichte chablis past door haar frisheid bijvoorbeeld goed bij lichte salades, kreeft, oesters en langoustines. Maar ook bij witvlees zoals kalkoen. Een volle en romige houtgerijpte chardonnay doet het juist weer goed bij vette vis zoals makreel en zalm, Aziatische curry’s en vis of vlees met een roomsaus. Als aperitief past chardonnay ook goed bij Franse kazen. De sleutel is om het type chardonnay te matchen met het type voedsel. Je serveert een houtgerijpte (volle) chardonnay op 12 graden en een RVS gerijpte (frisse) chardonnay op 9 graden.

Ook interessant voor jou