Saus bij asperges

Een goede saus is onmisbaar bij asperges. Hoe kun je creatief blijven, de snelheid erin houden én margerijk koken? Lees de tips in deze blog.

Voordelen van asperges

De asperge is een van de laatste echte Nederlandse seizoensgroenten. Het aspergeseizoen begint traditiegetrouw half april en duurt tot eind juni. Doordat ze seizoensgebonden zijn, kunnen asperges exclusiviteit aan jouw menu toevoegen en daardoor gasten aantrekken. Bovendien zijn asperges ontzettend veelzijdig. Ze kunnen op verschillende manieren worden bereid en gepresenteerd, waardoor er veel ruimte voor creativiteit is in de keuken.

Meer marge met asperges

Asperges zijn, zeker ten opzichte van andere groenten, vrij duur. Desondanks trekt deze exclusieve groenten veel gasten naar de horeca. Met deze tips zet je margerijke aspergegerechten op de kaart.

  • Gebruik asperge kneusjes om soep of saus van te maken

  • Ook de schillen hoef je niet weg te gooien. Aspergeschillen en -uiteinden zijn ook perfect als basis voor soepen en sauzen.

  • Schrap vis en vlees. Met een goede saus zal niemand vis of vlees missen. Tegelijkertijd maak je het gerecht zo geschikt voor vegetariërs.

  • Maak een groentemix. Mix je asperges met andere seizoensgroenten.

Snelle saus recepten

Traditioneel worden asperges met Hollandaisesaus geserveerd. Deze saus biedt volop mogelijkheden om eigen te maken, bijvoorbeeld met een castric. Geen tijd om die te maken? Voeg dan voor het zuurtje asperge-edik, gezeefde Hellmann’s Citrus Vinaigrette of Knorr Professional Intense Flavours Citrus Fresh aan de verwarmde saus toe. Op zoek naar een andere saus? Edwin van Gent, culinair adviseur bij Unilever, laat verschillende snelle sauzen zien o.b.v. producten van Knorr Professional en Hellmann’s. Van kant-en-klare sauzen met een twist tot sauzen o.b.v. een authentieke fond.

Mimosasaus

Breng vier deciliter water aan de kook en voeg botersaus poeder toe. Voeg limoensap en Intense Flavours Citrus Fresh toe. Kook het geheel drie minuten door. Snijd de eieren in brunoise en de bieslook, peterselie en dragon fijn. Meng op het laatste moment de mimosa garnituur met de botersaus.

Zwarte Knoflook-Hollandaise

Verwarm de Hollandaisesaus en voeg zwarte knoflookpuree toe. Gebruik een sifon om een zijdezachte luchtige structuur te creëren.

Plantaardige Beurre Blanc

Ook de klassieke Beurre Blanc gaat goed samen met asperges. Door deze plantaardig te maken zet je eenvoudig een mooi veganistisch gerecht op de kaart. Breng witte wijn samen met azijn, peper en sjalotjes aan de kook. Reduceer tot ca. 1 dl in. Breng plantaardige room aan de kook en reduceer deze tot de helft in. Passeer de ingekookte wijn en vermeng deze met de ingekookte roomvervanger. Breng op smaak met de Liquid Concentrate Groenten.

Dragon-roomsaus

Breng witte wijn met sjalotjes aan de kook. Reduceer de witte wijn tot de helft in en voeg de kippenfond en de room toe. Reduceer tot de gewenste dikte en passeer de saus. Voeg de dragon toe, monteer met wat boter en breng op smaak met Liquid Concentrate Kip.

Of je nu een traditionele Hollandaisesaus wilt serveren met een twist of een creatieve plantaardige Beurre Blanc wilt bereiden, er zijn genoeg sauzen die je snel en eenvoudig bereidt. Zo zet je creatieve en margerijke aspergegerechten op de kaart om jouw gasten te laten genieten van deze exclusieve seizoensgroente. Nog meer inspiratie vind je in het saus magazine.

Meer lezen?

Ontdek meer handige tips in onze blogs.