Drie ondernemers over de beleving van buiten

Voor veel horecazaken is 'buiten' een belangrijk verdienmodel. Niet alleen met het terras, maar ook met alle activiteiten daaromheen, van foodtruck tot cocktailbar. Drie ondernemers over de beleving van buiten.

Beleving aan het water

Wander Island in Vinkeveen biedt een complete totaalbeleving voor buiten; van suppen en cocktails tot massages en meer.

Het 'zoetwaterpaviljoen' is razend populair. Veel mensen mijden het drukke Noordzeestrand en zoeken een minder druk alternatief dichtbij huis. Bij voorkeur met een strand, een restaurant en de beleving van een beachclub. Wander Island, gelegen aan de Vinkeveense plassen, biedt méér dan dat. "Je komt hier voor een totaalbeleving", zegt chef-kok Dave van den Wijngaard. "Een combinatie van lekker eten, muziek, cocktails, loungen, zwemmen en suppen. Wander Island is de enige horecazaak rond Amsterdam op een eiland, direct aan het water. Deze unieke locatie verklaart waarom we goed zijn in een 'buitenbeleving'. Ons terras telt tweehonderd couverts, binnen zijn dat er veertig. Dat verschil laat zien hoe belangrijk 'buiten' is voor ons. 's Zomers zijn we een strandpaviljoen, 's winters een sfeervol restaurant met verwarmd terras."

"Een combinatie van lekker eten, muziek, cocktails, loungen, zwemmen en suppen. Wander Island is de enige horecazaak rond Amsterdam op een eiland, direct aan het water. Deze unieke locatie verklaart waarom we goed zijn in een 'buitenbeleving'."

Cocktails op het strand

Sinds Pasen nemen de bezoekersaantallen weer snel toe. Wander Island is geliefd bij wandelaars, zonaanbidders, booteigenaren, foodies en liefhebbers van het betere buitenleven. Bijna elk gerecht op de kaart is zowel groot als klein verkrijgbaar; van steak tartaar tot gebakken langoustine. Dave: "Zo laten we onze gasten kiezen: of met z'n allen kleine gerechtjes delen, of een groter gerecht voor jezelf bestellen." Wander Island heeft ook een cocktailbar aan het water, loungebedden op het strand en een to-go kiosk voor passanten. Hier kun je koffie, ijs, snacks en frisdrank bestellen. Klanten huren sup-planken, bootjes en kano's, of laten zich masseren op het strand. Dave: "We verkopen ook Wander boxen, met luxe hapjes, wijnen en bieren. Bijvoorbeeld om mee het water op te nemen. Hierachter liggen steigers voor mensen met een boot. Wie online een box bestelt, krijgt die op de steiger aangereikt. Vanaf nu wordt het alleen maar drukker; we zijn er klaar voor!"

Buiten en toch binnen

Weer of geen weer; bij Brasserie De Berk is het buiten altijd gezellig. Met op warme dagen een terras vol loungebanken en bij gure temperaturen een blokhut met cabinservice.

De Berk ligt in een bosrijke omgeving bij Bergen op Zoom, direct aan het water. Hier speelt de natuur een grote rol, zowel binnen als buiten. De brasserie is rijk aan organische materialen, van rustiek hout tot roestkleurig cortenstaal. De keuken serveert bourgondische gerechten van lokale producten. De gerechten worden geserveerd op olijfhouten planken, antiek wagonhout, metaal en natuursteen. Buiten grenst een groot terras aan intieme zandstrandjes. Tot 2017 was het hier vooral 's zomers druk, totdat eigenaar Reza Smit elf blokhutten liet bouwen. "Een terras van 600 vierkante meter oogt 's winters nogal kaal", vertelt hij. "Daar wilde ik iets aan doen. Bij een tuincentrum liep ik tegen een tuinhuisje aan. Die heb ik tailor made laten maken; elf blokhutten van 2,5 bij 3 meter. Hier kan alles in; een loungebankje, eettafel en een pelletkachel voor de warmte en de sfeer. De ingang is afgesloten met koeienvellen, zo blijft de warmte lekker binnen. Hier kun je ook bij -5 graden lekker eten en borrelen."

"We hebben halfronde loungebanken laten plaatsen, die zijn comfortabel én intiem, daar is veel vraag naar. Veel mensen zitten graag een beetje afgezonderd, gezellig met elkaar. Dat kan hier in alle seizoenen!"

Persoonlijke bediening

Aan belangstelling geen gebrek. Van België tot de Randstad; de gasten komen overal vandaan. Voor een middag of avondlang genieten in de beslotenheid van een blokhut; buiten en toch binnen. "We vragen een omzetgarantie van vijftig euro of meer", vertelt Reza. "In de praktijk is het bijna altijd meer, We bieden een cabinservice met drie knoppen; een voor bestellen, een voor het annuleren van de bestelling en een knop voor de rekening. In alle gevallen komt er iemand langs, voor een persoonlijke bediening." Met de zomer in het verschiet legt Reza de focus weer op het terras. "We hebben halfronde loungebanken laten plaatsen", zegt hij. "Die zijn comfortabel én intiem, daar is veel vraag naar. Veel mensen zitten graag een beetje afgezonderd, gezellig met elkaar. Dat kan hier in alle seizoenen!"

Klaar voor de zomer

Restaurant De Oude Keuken (DOK) in Castricum geeft een hoofdrol aan beleving. Bijvoorbeeld met het nieuwe terras, een food-caravan en de high tea, een traktatie voor gasten en medewerkers.

DOK zit in een voormalige gaarkeuken op landgoed Duin en Bosch. Hier werken zeventien personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het restaurant is sociaal, sfeervol en duurzaam. "We kiezen elk jaar voor een thema", vertelt manager Klaas Mooij. "In 2023 is dat duurzaamheid, met bijvoorbeeld zo min mogeljik plastic en met biologische producten van lokale collega-ondernemers." Daarnaast zet DOK vol in op de beleving. Het landgoed (met restaurant) is een geliefde plek voor wandelaars, fietsers, zakelijke gasten, bruiloften en events. DOK beschikt verder over een tot foodtruck omgebouwde caravan en binnenkort wordt ook het terras 'omgebouwd'. "we gaan van vijftig naar circa honderd zitplaatsen", vertelt Klaas. "Er komen nieuwe picknicktafels en loungebanken, met genoeg ruimte tussen de tafels. De beleving van buiten speelt een grote rol en met het nieuwe terras krijgen we er weer een trekpleister bij."

"Er komen nieuwe picknicktafels en loungebanken, met genoeg ruimte tussen de tafels. De beleving van buiten speelt een grote rol en met het nieuwe terras krijgen we er weer een trekpleister bij."

Huisgemaakte Hight Tea's

Ook de high tea is een echte trekpleister. DOK serveert zijn high tea's in twee gangen op étagères vol huisgemaakte gerechtjes. De eerste gang is hartig, met onder meer een seizoenssoep en vegetarische quiches. Tijdens de tweede gang is de 'étagère (ook) gevuld met tramezzini (italiaanse sandwiches) en zoetigheden, van brownies en macarons tot een bietenwrap met geitenroomkaas, dadels en walnoten. "Veel groepjes komen hier in het weekend voor de high tea", vertelt Klaas. "Van twee tot meer dan tien personen. We hebben zelfs al een groep van honderd personen gehad. De high tea is heel divers en verandert per seizoen van gerechtjes. Onze leerling- medewerkers, die met een afstand tot de arbeidsmarkt, leren hier veel van, zelfs de brownies veranderen van receptuur. Daarnaast geeft het ze heel veel voldoening. Gelukkig maar, want vanaf het voorjaar verwachten we buiten nog meer high tea's te serveren".

Meer lezen?

De belangrijkste ijstrends op een rij

De belangrijkste ijstrends op een rij

De zomer is in aantocht, dus zijn de voorbereidingen voor het ijsseizoen alweer in volle gang. Wat zijn de ijstrends van dit jaar? Trendwatchers voorspellen een grotere vraag naar zout én zoet, plantaardig en romig softijs met spannende texturen en toppings. Zes trends en tips voor een succesvolle aftrap van het ijsseizoen.

Lees verder

Meer lezen?

Ontdek meer handige tips in onze blogs